Hírek, információk



Régi idők rangadói

A Komárom-Érsekújvár csaták emlékei

2014-09-25 09:48:14Komárom (KFC) és Érsekújvár (ÉSE) rivalizálása a futballpályán és a szurkolók között régi múltra tekint vissza. A két város csapatai között bizony komoly rivalizálás folyt már a 20. század első felében. A KFC 111 c. könyv segítségével tekintünk vissza az akkori kor rangadóiba.

...Mérkőzéseiket több és több néző előtt játszák, és akarva-akaratlanul, útjára indul a rivalizálás olyan formája, amely a mai napig tart. Már a 20-as években lila-fehér zászlókkal díszített különvanatok indultak Érsekújvárba, a két csapat találkozójára. Ugyanez igaz a nemes ellenfélre is, hiszen onnan is óriási tömegek érkeztek a ráckerti találkozókra. Több esetben történtek attrocitások is a szurkolók között, amikor - komáromi állítás szerint - a lila-fehér szurkolók szinte kivétel nélkül, botokkal "felszerelve" utaztak a szomszédos városba, hogy megvédjék magukat a túl barátságtalan hazai szurkolókkal szemben...

1925-ben, amikor az ÉSE már elismerten a legjobb szlovákiai csapatok közé tartozik, a KFC idegenben veri meg a nagy riválisát, s ez persze olyan örömujjongást vált ki a komáromi szurkolók körében, ami mellett szinte eltörpülnek más nagy győzelmek budapesti és bécsi csapatok ellen.

...az 1929/1930-as idény nem kezdődött úgy, hogy a végén majd... Már az első fordulóban a nagy rivális, az ÉSE pályájára utazott a csapat, de ismét vereséget szenvedett. Közel 2500 néző volt jelen, köztük mintegy 500 komáromi szurkoló. Káprázatosan kezdett a KFC, és néhány perc alatt 3:0 volt az eredmény a lilák javára. Mindhárom gólt Daucsík lőtte, de a félidőig a hazaiaknak mégis sikerült szépíteniük. A második félidőben aztán... "az ÉSE szívóssága, hallatlan lelkesedése, klubfanatizmusa egyik legragyogóbb példáját mutatta a sok száz főnyi közönségnek, megmutatta az ÉSE csapata, hogyan kell szívvel futballozni, egy percre sem lankadni, noha az első félidő 3:1-es eredménye erre teljes lehetetlenséget mutatott...". A végeredmény azonban 6:3 lett a hazai csapat javára.

Egyébként az 1929/30-as szezonban bajnoki címmel ünnepelte a KFC fennállásának 30. évfordulóját.
A fenti beszámolókból kitűnik, hogy már a korai időkben a két csapat mérkőzései rendkívül nagyszámú közönséget vonzottak, és ez is hozzájárult az igazi parázs, rangadó hangulathoz.
Sajnos, szombaton nem várható 2500 néző Újvárban, valószínűleg 500 komáromi sem kíséri el a csapatot, de több mint 8 év után újra találkozik a két klub bajnoki mérkőzésen. A legutolsó egymás elleni erőpróbára a komáromi szempontból szomorú kimenetelű 2005/06-os szezonban került sor, szintén a III. ligában. Az elmúlt bő egy évtized nézőcsúcsa a Komáromi Városi Stadionban szintén az Érsekújvár elleni rangadóhoz köthető, akkor 1200-1300 néző volt jelen a lelátókon.
A táblázat alapján kijelenthető, hogy a KFC az összecsapás esélyese, de ha rangadóként tekintünk a mérkőzésre, akkor bizony a táblázat nem számít, nincs kiemelt favoritja az összecsapásnak. Szombaton meglátjuk, Hajrá Lilák, Hajrá KFC!

Idézetek forrása: Böröczky J.: KFC 111.